Hořčičný olejPřidáno: 14.01.2016

Olej je lisován ze semen hořčice bílé nebo černé, který naši pohanští předkové přidávali do kadidel a nálevů, aby znásobili sílu a odvahu válečníků. 
Olej je používán hlavně v Asii a to nejen v kuchyni, ale také jako lék.


horcicny olejHořčičný olej má prohřívací účinky a proto je hojně využíván pro masáže studených nohou. Olej je používáni k masážím celého těla při zimomřivosti, prochlazení, nedostatku energie a celkové únavě. Díky prohřívacím vlastnostem je olej vhodný do masážních směsí a balzámů na bolesti kloubů a svalů způsobené chladem. Dále je využíván na zábaly k regeneraci suchých vlasů a proti lupům. 


Tip na zdraví


Již dlouhou dobu se vedou spory, zda olej může být využíván jako potravina. Olej má vysoký obsah alfa-linolenové a erukové kyseliny, které se řadí do nenasycených mastných kyselin. Dle výzkumů prováděných na zvířatech je eruková kyselina, obsažená nad povolený limit ,řazena do zdraví škodlivých kyselin, ačkoliv nebyl prokázán škodlivý vliv na zdraví člověka. Na základě dalších výzkumů bylo prokázáno, že pozitivní vliv alfa-linolenové kyseliny převáží případné nežádoucí účinky erukové kyseliny.


Přes výše zmíněné výzkumy je olej hojně využíván v asijské kuchyni již celá staletí. Olej je vhodný k přípravě studených i teplých pokrmů. Olej má mírně pálivou chuť a výraznější aroma, čímž podporuje trávení a zlepšení chuti k jídlu. Pomáhá při cévních obtížích.
Využití v kuchyni
• v salátech zdůrazní chuť zeleniny, navíc zůstanou déle čerstvé 
• pokud jej přidáte do chlebového těsta nebo koláče, budou nádherné nadýchané a dlouho čerstvé 
• potraviny konzervované hořčičným olejem vydrží déle, nekazí se 
• je široce používán v konzervárenském průmyslu (sleď v hořčičném oleji) 
• vařené maso a ryby získají zvláštní příchuť


Zdroj: Wikipedie, různé internetové stránky


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář